De Guzman Martial Art Zuiderspoorstraat 7, 7512AX, Enschede +31 (0)6 - 40 789 687 contact@dgma.nl https://dgma.nl/_db/style/logo.png

Banden

Bij Tang Soo Do gebruikt men sinds het ontstaan van de stijl Moo Duk Kwan een banden-systeem met voor leerlingen gekleurde banden. Voor DAN graden is er niet gekozen voor de zwarte band, maar mindernacht-blauwe kleur. Door de jaren heen is de kleur per graduatie veranderd. Dit is ontstaan omdat sommige scholen en organisaties hun eigen systeem gingen gebruiken. Bij onze club werken we voor de Hwa Rang Krijgers en gewone Tang Soo Do lessen met hele en halve gekleurde banden.

De GUP graden zijn de leerling-graden en deze zijn aflopend van 10e GUP als witte band en 1e GUP de rode band. Hieronder staat de banden volgorde en kleur voor de GUP graden.

 

GUPKleurBetekenisOorspronkelijk
10 Wit Vertegenwoordigt de winter en staat voor de zuiverheid en de verborgen mogelijkheden van de nieuwe leerling; als zaadje dat net is geplant.
Wit
9 Wit - Geel Geel
8 Geel

Vertegenwoordigt het einde van de winter en het begin van de lente en staat hiermee voor de groei van het zaadje.
De leerling is volop bezig om de basis te kennen van Tang Soo Do.

Oranje
7 Geel - Oranje Oranje met 1 streep
6 Oranje Vertegenwoordigt de volle bloei van de lente. Het zaadje is uit de grond en begint te groeien tot een plant.
De leerling wordt sterker en zal meer technieken uit moeten proberen, de leerling kent nu meer mogelijkheden.
Groen
5 Oranje - Groen Groen met 1 streep
4 Groen Vertegenwoordigt het begin van de zomer. Het zaadje is nu een plant en begint te bloeien.
De leerling blijft ontwikkelen en zijn of haar niveau gaat steeds vooruit.
Groen met 2 strepen
3 Groen - Blauw Rood
2 Blauw Vertegenwoordigt de zomer. Het laat de kleuren van het leven zien, maar ook het welzijn, de plant word steeds sterker, de bloei zet door. De leerling begint meerdere kanten van Tang Soo Do te verkennen om het zichzelf te maken. Rood met 1 streep
1 Rood Vertegenwoordigt het einde van de zomer en staat daarmee symbool voor energie en vitaliteit; de bloei van een sterke plant.
Het laat de verbetering, de actieve deelname en de vooruitgang van de leerling zien.
Rood met 2 strepen

Als de leerling de GUP graden doorstaan heeft, dan zijn ze klaar voor de volgende fase. De beoefenaar kan dan zijn of haar eerste DAN graad halen. We noemen de beoefenaars dan DAN graadhouders. De basis van Tang Soo Do is dan gelegd en begint de volgende ontwikkeling van de beoefenaar. Bij de DAN graden gaat de graduatie niet aflopend, maar oplopend. Het laagste is 1e DAN en gaat stapsgewijs door naar de 10e DAN. Ook voor DAN graden moet een beoefenaar examen doen. Meestal gaan de examens tot de 8e DAN - de 9e en 10e DAN is vaak voor de beoefenaars die al zo veel jaren trainen en veel kunde hebben in Tang Soo Do, dat ze dit verdienen en toegewezen krijgen.

Bij de meeste Tang Soo Do scholen gebruikt men geen zwarte band, maar middernacht-blauw als kleur voor de DAN graad.

Voor 4e DAN en hoger gebruikt men een rode streep over de lengte van de band. Dit geeft aan dat de beoefenaar al zolang traint in Tang Soo Do en genoeg kennis heeft om zich meester in Tang Soo Do te noemen.

De betekenis van de middernacht-blauwe band is avondlucht, het staat voor herfst. Het vertegenwoordigt het universum, volgens de ontwerper van de moderne Tang Soo Do (grootmeester Hwang Kee) is zwart de kleur van de dood. Bij zwart ken je alles al, maar een beoefenaar is nooit uitgeleerd, blijft steeds nieuwe oefeningen en technieken leren. Daarvoor is middernacht-blauw gekozen, want je bent nooit uitgeleerd.