De Guzman Martial Art Zuiderspoorstraat 7, 7512AX, Enschede +31 (0)6 - 40 789 687 contact@dgma.nl https://dgma.nl/_db/style/logo.png

Wat is Tang Soo Do

Tang Soo Do is een Koreaanse methode voor zelfverdediging, ofwel krijgskunst. Je leert jezelf verdedigen tegen één of meerdere tegenstanders, bijvoorbeeld wanneer je wordt vastgepakt of aangevallen met een trap of een stoot van je tegenstander (s), of zelfs met een mes. Dit doe je in eerste instantie "met de lege hand", dus zonder een wapen. De Tang Soo Do trainingen omvatten niet alleen conditie oefeningen, maar ook de basistechnieken en combinaties ervan, hyungs (stijlvormen), 1 stap sparren, vrij sparren en breektesten. Naarmate je vordert kan je ook les krijgen in het gebruik van de lange stok, korte stok en messen.

Tang Soo Do lessen staan ook bekend om het gebruik van de heup tijdens een verdediging en aanval. Of dit nu met de hand /arm gebeurt of met het been, de kracht halen we uit de heup.

Als je gaat trainen in Tang Soo Do probeer je stap voor stap andere oefeningen. Je krijgt zo meer zelfvertrouwen, niet alleen tijdens de lessen, maar ook daarbuiten, zoals op het werk of op school. Eigenlijk ontwikkel je jezelf en verbeter je je houding en leefstijl.

Tang Soo Do heeft invloeden van zowel Taekwondo (Koreaans) als Karate (Japans). Veel Koreaanse Taekwondo meesters en grootmeesters komen af van Tang Soo Do, met name de Moo Duk Kwan stijl. Wedstrijden zijn gericht op de correcte beheersing en uitvoering van technieken en vormen. En op het begrijpen en respecteren van de krijgskunst. Tang Soo Do is een Martial Art/krijgskunst en dus geen vechtsport, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Taekwondo. Tang Soo Do beoefenaars gaan dan ook veelal verder in het ontleden van de technieken, oefeningen en het uitvoeren ervan. Je leert niet alleen de  "hoe" tijdens een training, maar ook het "waarom". Waar Tang Soo Do de oude Japanse kata vormen behouden heeft, is Taekwondo een nieuwe weg ingeslagen met nieuwe stijlvormen en sparringswedstrijden.