De Guzman Martial Art Zuiderspoorstraat 7, 7512AX, Enschede +31 (0)6 - 40 789 687 contact@dgma.nl https://dgma.nl/_db/style/logo.png

Blogs door De Guzman Martial Art

8 juni

7 manieren waarop wedstrijden jou helpen groeien

7 manieren waarop wedstrijden jou helpen groeien 100% 100%

Martial arts is niet alleen een geweldige manier om actieve levensstijl te ontwikkelen. Het is ook een epische reis van persoonlijke groei. Toch ben je misschien een wel beetje nerveus als het gaat om het meedoen aan wedstrijden. En dat is begrijpelijk. Maar weet je wat? Wedstrijden zijn eigenlijk heel nuttig om jouw doelen te bereiken en je angsten te overwinnen. Dus, hier zijn 7 manieren waarop een beetje competitie jou kan helpen!

 

 • Groeien door uitdaging

  Wedstrijden dagen je uit om uit je comfortzone te stappen en je vaardigheden te testen tegen andere beoefenaars. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat onze hersenen nieuwe verbindingen vormen wanneer we onszelf pushen. Daardoor zul je merken dat alle uitdagingen die wedstrijden bieden je mentale kracht vergroot en je vaardigheden verbetert.

  En ja, dat kan een beetje spannend zijn, maar het geeft je ook de kans om te ontdekken wat je écht kunt bereiken.

 • Boost je zelfvertrouwen

  Deelnemen aan wedstrijden en het meten van jouw krachten kan een enorme opsteker zijn voor je zelfvertrouwen. Als je vooruitgang ziet en successen boekt, ontwikkel je een sterk geloof in je eigen kunnen. Er komen endorfines vrij in je hersenen, ook wel bekend als één van de 4 "gelukshormonen", wat zorgt voor een gevoel van trots en tevredenheid.

  Het is als het activeren van je innerlijke krachtpatser.

  En hoe groter de uitdaging, hoe groter dit effect!

  En zelfs als je niet altijd wint, leer je waardevolle lessen over veerkracht en het opstaan na een val. Door “leren” verliezen, leer je óók jezelf beschermen. Voor iemand die nog nooit verloren heeft zal dit veel moeilijker zijn dan voor iemand die al weet dat verliezen niet het einde van de wereld betekent. En ook dat is goed voor je zelfvertrouwen

 • Angsten overwinnen

  Hoewel het normaal is om zenuwachtig te zijn voor wedstrijden, biedt het je de kans om je angsten te overwinnen. Zoals de angst voor pijn of de angst om te falen. Het is als een heldhaftig gevecht tegen je innerlijke demonen.

  Door stap voor stap deel te nemen aan wedstrijden, leer je om te gaan met deze angsten. Iedere stap helpt je om je angsten te transformeren in dapperheid en vastberadenheid. En zo word je met elke wedstrijd sterker en veerkrachtiger. Je zult ontdekken dat je sterker bent dan je denkt en dat je in staat bent om uitdagingen aan te gaan, zelfs als het een beetje eng lijkt.

 • Leren van fouten

  Competitie is de perfecte leerschool. Elke wedstrijd, elk gevecht, biedt waardevolle leermomenten. Iedereen zal vroeg of laat struikelen en fouten maken.

  En dat is oké! Het geeft je juist de kans om te leren.

  Het draait namelijk niet altijd om winnen, maar om het proces van groei en verbetering. Fouten maken deel uit van het leerproces, helpen je sterker en slimmer worden en leiden uiteindelijk tot verbeterde prestaties.

 • Vriendschap en Teamgeest

  Hoewel wedstrijden vooral draaien om individuele prestaties, komen er meer vriendschappen uit voort dan je misschien zou verwachten!

  Je ontmoet steeds weer mensen die dezelfde passie delen, elkaar aanmoedigen en elkaar ondersteunen. Door samen te werken met anderen en vriendschappen te sluiten vorm je een gemeenschap je motiveert om te groeien en te slagen.

  Bovendien vertegenwoordig je jouw school, samen met de mede-krijgers uit jouw lessen, wat weer de teamgeest bevordert. Samen delen jullie je overwinningen én je nederlagen, en creëren een band die sterker is dan staal.

  Zulke sociale verbondenheid is essentieel voor ons welzijn en geluk. Dit gevoel van samenhorigheid zal jouw ervaring in martial arts nog waardevoller maken.

 • Doelgericht denken

  Competitie helpt je om je doelen scherp in het vizier te houden. Het leert je focussen, je energie te richten en stap voor stap vooruitgang te boeken.

  En elke stap die je zet brengt je dichter bij succes. Dit zijn waardevolle vaardigheden die je kunt toepassen in alle aspecten van jouw leven.

 • Trots en voldoening

  Het behalen van successen bij wedstrijden beloont je met een gevoel van trots en voldoening. Dat komt onder meer doordat er dan in je hersenen dopamine, een tweede “gelukshormoon”, wordt vrijgeven.

  Dit gevoel van prestatie zal jou motiveren om door te blijven gaan en nieuwe hoogten te bereiken zowel in martial arts als daarbuiten.

 

Dus, wees niet bang voor wedstrijden, maar omarm het als een onmisbaar onderdeel van jouw reis. Zie het als een kans voor groei, zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling. Omarm de uitdagingen en overwin jouw angsten. Laat het je inspireren, je helpen groeien en ontdek de ware kracht die in jou schuilt! Om te spreken met de woorden van Confucius:

Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, zolang je maar niet stopt

Zelf ontdekken hoeveel jij kunt groeien door Tang Soo Do? Plan vandaag nog je proefles online.

Wedstrijden zijn eigenlijk heel nuttig om jouw doelen te bereiken en je angsten te overwinnen. Hier zijn 7 manieren waarop een beetje competitie jou kan helpen! 2023-06-08 15:12:39 dgma, tang soo do, martial art, blog, manieren, wedstrijd, kinderen, voordelen, groei, zelfvertrouwen, eigenwaarde, uitdaging, angst overwinnen, fouten maken, vriendschap, team, doelen stellen, focus, De Guzman Martial Art