Vrijwel iedereen heeft er wel eens last van: zenuwen. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent, slecht slapen, droge mond, zweten en gespannen zijn, extra trainen om maar zeker te weten dat je je Hyung niet vergeten bent – zeker vlak voor een examen of een wedstrijd. En je bent echt niet alleen!
Veel mensen hebben hier last van vlak voor een examen. Of dit nu voor Tang Soo Do, of voor school is, dat maakt niet uit. Het gevoel dat je beoordeeld wordt en dat er mensen naar je kijken kan heel vervelend zijn. En niet alleen dat, het kan ook zorgen dat je aandacht snel verslapt en dat je moeite hebt met je dingen herinneren.
Hoe komt het?
Stress en bezorgdheid horen nu eenmaal bij de druk om goed te presteren. Een deel hiervan is puur lichamelijk. Je lichaam maakt in situaties van stress en bezorgdheid allerlei stofjes vrij, waaronder het stofje cortisol. Dit kan er voor zorgen dat je een slecht humeur krijgt, je misselijk wordt of geen honger meer hebt en dat je moeite hebt met je concentreren.
Een ander deel zit tussen je oren. Het stemmetje in je hoofd dat alles in twijfel trekt. Dat je blijft vertellen dat je echt je Sa Bom en je ouders niet mag teleurstellen. Dat je nog niet goed genoeg bent, of dat je nog lang niet alles weet. Dat er misschien zelfs voor zorgt dat je meer en meer gaat trainen, met blessures tot gevolg.
Hoe je met je zenuwen om gaat bepaalt uiteindelijk hoeveel last, of hoeveel profijt je er van hebt.
Wat kan je er aan doen?
Als je last hebt van zenuwen, maak je dan geen zorgen. Zenuwen zijn heel normaal! Als je dat inziet kan je wat gaan doen aan de oorzaken.
-
Vertel jezelf (en dat stemmetje in je hoofd) de waarheid
Je kunt het! Of je nu examen doet of aan een wedstrijd deelneemt, jouw instructeur denkt dat jij er klaar voor bent. Zelfs als je dat zelf nog niet zo voelt, vertrouw op diegenen die je begeleiden en les geven!
Wij vragen je pas om examen te doen als we zien dat je er klaar voor bent. We zien in de lessen hoe je groeit en presteert en hebben er alle vertrouwen in dat je bij je examen minstens net zo’n goed resultaat neerzet.
Wij moedigen je aan om mee te doen aan wedstrijden als we denken dat je dat aankan, dat je er klaar voor bent om jezelf te laten zien en je krachten te meten. Daarbij maakt het voor ons niet uit of je wint of niet, we willen dat je ervaring opdoet waarvan je leert en groeit als Tang Soo Doka. Niets om zenuwachtig voor te zijn dus!
-
Eng? Nee, spannend!
Stap 1 gezet, maar je bent nog steeds nerveus? Dat geeft niets! Tang Soo Do is geen brei-clubje. Het is een martial art, een zelfverdedigingskunst, bedoeld om jezelf in een noodsituatie te kunnen verweren. Oftewel, je instructeurs willen ook zien hoe je Tang Soo Do gebruikt als je onder druk staat!
Een echt gevecht vindt jouw lichaam enorm spannend, net als een vette achtbaan, bungee jumping, of voor het eerst zwemmen met dolfijnen (of haaien, als je daarvan houdt). En dat gevoel maakt een ander stofje in je lichaam vrij: adrenaline. In een echt gevecht giert daardoor de adrenaline door je lijf, maar in de Dojang is dit maar een drupje.
Door uit te vinden wat je leuk en spannend vindt aan Tang Soo Do en je hierop de focussen, ontspan je meer en zal je lichaam zich beter voelen. Een beetje alsof je een shot adrenaline krijgt. Bedenk dus hoe leuk het is om weer te mogen trappen, stoten, kihappen, klemmen en breken. En dan maakt het niet meer uit of dit nu tijdens een gewone les is, of enig ander moment, zoals een examen of een wedstrijd.
-
Adem in, adem uit
Zuurstof is als magie. We hebben het niet alleen nodig om te blijven leven, het helpt ook enorm om de lichamelijke effecten van zenuwen tegen te gaan. Omdat we eigenlijk nooit over ademen nadenken gaan we, zeker als we zenuwachtig zijn, korter en oppervlakkiger adem halen. Sommige mensen houden zelfs, onbewust, hun adem in. En dat versterkt juist weer het gevoel van nervositeit.
Neem daarom de tijd om weer even goed te ademen als je zenuwachtig bent. Sluit je ogen. Adem in 3-4 tellen langzaam in door je neus en stuur de adem diep naar je buik. Adem in 6-8 tellen weer rustig uit door je mond. Hierdoor is je focus weer op het “hier en nu”, en niet op het “wat allemaal zou kunnen komen”.
-
Een ander ontbijt
Cafeïne en suiker zijn uitstekende pepmiddelen om jezelf een lekkere boost energie te geven. Maar ze geven ook energie aan je zenuwen en kunnen ze ontembaar laten gieren! Laat daarom je espresso en je latte ‘s ochtends staan en ontbijt zonder ontbijtgranen zoals cornflakes of cruesli. Voer de vlinders in je buik iets gezonds en vol energie dat je voor langere tijd een verzadigd gevoel geeft. Havermout is erg gezond. Anders een Full English, iemand?
-
(H)erken zenuwen als iets positiefs
Voor velen ontstaan zenuwen als we te maken krijgen met nieuwe kansen en uitdagingen. Mensen die in hun hele leven in hun comfort zone wonen en werken voelen zich vrijwel altijd op hun gemak. Zij hebben geen reden om zenuwachtig te zijn. Maar wat saai!
Als we niet af en toe zenuwachtig zouden zijn, zou dat dus ook betekenen dat we onze grenzen niet verleggen. Herinner jezelf er dus aan dat je zenuwachtig bent omdat je jezelf stimuleert, je nieuwe uitdagingen aangaat, je carrière in Tang Soo Do doorzet en omdat je gewoon niet saai bent! Alles waarvan je vandaag zenuwachtig wordt, dat is over een paar weken heel normaal.
Weet dat je er voor kiest om uitgedaagd te worden en jezelf te prikkelen, waardoor je soms zenuwachtig wordt. Beseffen dat je er voor kiest om niet saai te zijn, scheelt al enorm!
De rest is nu aan jou. Ga zelfstandig aan de slag met deze tips. Zelfs als je zenuwen de volgende keer maar een héél klein beetje minder zijn, onthoudt dan, net als in de lessen geldt ook hier: practice makes perfect! Om te spreken met de woorden van Buddha:
Hij die denkt dat hij in staat is, is in staat
Nieuwsgierig naar waar Tang Soo Doka's precies zenuwachtig voor zijn of wil je meer zelfvertrouwen kweken om je zenuwen de baas te worden? Plan vandaag nog je proefles online.