De Guzman Martial Art Zuiderspoorstraat 7, 7512AX, Enschede +31 (0)6 - 40 789 687 contact@dgma.nl https://dgma.nl/_db/style/logo.png

Blogs door De Guzman Martial Art

10 november

9 redenen waarom martial art goed is voor kinderen

9 redenen waarom martial art goed is voor kinderen 100% 100%

Sporten is gezond! En zelfs wanneer een kind van nature geen typische atleet is, kunnen ze bij het beoefenen van martial arts uitblinken. Het biedt een aantal hele waardevolle voordelen waar je je hele leven profijt van zult hebben.

 

 • Zelfverdediging

  De voornaamste reden waarom de meesten beginnen met een martial art, willekeurig welke, is om te leren verdedigen. En met pestkoppen op iedere school en een maatschappij waar verdraagzaamheid nog niet zo ontwikkeld is als we zouden willen is dit absoluut een goede reden. In martial arts train je technieken én je leert nadenken over hoe je jezelf verdedigt. Door de training leren kinderen niet alleen ongewenste of gevaarlijke situaties uit de weg gaan en herkennen, maar ze worden zowel fysiek als mentaal weerbaarder gemaakt. En als het dan echt nodig is zijn ze kalm genoeg om hun vaardigheden toe te passen en zichzelf te verweren.

 • Actieve en gezonde levensstijl

  In een tijd dat tablets, phablets, smartphones, (spel-)computers en TV’s overal te vinden zijn hebben kids al genoeg afleiding waarbij ze niet hoeven te bewegen. Door martial arts ontwikkel je onder meer kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Daarbij maakt je lichaam ook nog eens het gelukshormoon endorfine aan, waardoor je je steeds fantastisch blijft voelen.

 • Discipline en focus

  Martial arts lessen bevatten veel herhaling, wat gericht is op het verbeteren van technieken en het onthouden van patronen. Kinderen leren dat krijgskunst een typisch geval is van “Oefening baart kunst”. Ook worden in de lessen duidelijke regels en grenzen aangegeven waar zij zich aan moeten houden en dat er consequenties zijn verbonden aan hun gedrag. Goed luisteren, verbeteren van technieken, onthouden van patronen en opvolgen van regels leidt tot complimentjes en waardering, terwijl het tegenovergestelde leidt tot strafmaatregelen. Geloof het of niet, kinderen houden van deze discipline, mits correct toegepast.

 • Respect en gelijkwaardigheid

  Het lijkt tegenwoordig steeds minder in de kindercultuur aanwezig om respect te tonen voor autoriteit, volwassenen en senioriteit. Respect zit verweven door iedere martial art en haar tradities en ceremonies, van begin tot eind. Buigen, een hand geven, een boks geven – we doen dit om respect te tonen naar onze trainingspartners en leraren en om ze te bedanken voor hun hulp. Ongeacht of dit een jongen of een meisje is, een kind of een volwassene. Deze vorm van eerbied en welgemanierdheid is bepalend voor het martial arts gevoel en de stemming in de les. Kinderen leren zelfbeheersing en dat ze op deze wijze meer zullen bereiken. Kinderen die met martial arts beginnen luisteren (naar verloop van tijd) vaak ook thuis beter!

 • Zelfvertrouwen en eigenwaarde

  Een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde kan vervelende gevolgen hebben die een kind de rest van hun leven bijblijven. De voldoening die zij halen uit het leren uitvoeren van nieuwe technieken en het behalen van en nieuwe band geeft een enorme boost aan hun zelfvertrouwen. De aanmoedigingen en complimenten door leraren schroeven het gevoel van eigenwaarde verder op. En de effecten daarvan reiken veel verder dan de dojang.

 • Sociale vaardigheden en leiderschap

  Kinderen die moeite hebben met nieuwe vriendschappen ontplooien zullen eerder aansluiting vinden bij anderen die dezelfde passie hebben. Daarnaast wordt in de lessen veel samengewerkt, met de leraar en met medeleerlingen, waardoor zelfs het meest verlegen kind uiteindelijk begint te praten en vragen stellen. Ook worden hogere banden gekoppeld aan lagere banden, om de lagere banden te helpen technieken te leren en oefeningen te begeleiden. Zo leren de hogere graduaties beter communiceren en leiding te nemen.

 • Individuele doelstellingen

  Succesvolle mensen, van zakenlui tot top-atleten, ze hebben één ding gemeen: ze stellen doelen. Doelgericht werken geeft richting, motivatie en focus om op de best mogelijke manier de gestelde doelen te bereiken. Banden en graduaties helpen kids doelen te stellen en te werken om deze te bereiken. Een vaardigheid die ze zal helpen bij alle andere belangrijke zaken in hun leven.

 • Tegenslagen overwinnen en grenzen verleggen

  Zoals met alles in het leven zal ook bij martial arts niet altijd alles even gemakkelijk zijn. Kids zullen in hun leven moeten leren omgaan met teleurstellingen. Soms zullen bij martial arts technieken onmogelijk lijken, zal er een keer een trap of stoot geïncasseerd moeten worden en zal er een keer een wedstrijd verloren worden. Er zal een moment komen dat sparren of een breektest beangstigend is om te proberen. Hiermee leren ze mee omgaan. Ze worden aangemoedigd om op te staan en weer door te gaan. Ze worden geprikkeld om hun grenzen te verleggen en hun angsten te overwinnen. En zo bouwen ze aan een sterke geest.

 • De beste vriendschappen

  Samen dingen ondernemen leidt naar vriendschap. Als je samen traint, zweet en zwoegt om jullie doelen te behalen, bouw je een bijzondere band op. Dit zie je bij kinderen dan ook al snel terug. Ze leren al snel dat spelen en lol maken zorgt voor vriendjes, maar dat die vriendschap nog veel sterker is als je hard samenwerkt en vecht om als een team jullie gemeenschappelijke doelen te bereiken.

 

Schroom dus niet langer en kom een keer meedoen. Plan vandaag nog je proefles online. Natuurlijk hoef je geen kind te zijn om ook van het bovenstaande te genieten; deze voordelen werken net zo goed voor volwassenen!

Beoefenen van martial arts biedt kinderen voordelen waar zij hun hele leven profijt van hebben. Lees hier de 9 redenen waarom martial arts zo goed zijn voor kinderen 2018-11-12 11:20:11 dgma, tang soo do, martial art, blog, redenen, kinderen, voordelen, zelfverdediging, actief, gezond, levensstijl, discipline, focus, respect, gelijkwaardigheid, zelfvertrouwen, eigenwaarde, sociale vaardigheden, leiderschap, doelstellingen, grenzen verleggen, vriendschap, proefles De Guzman Martial Art